Een glazen schuifwand inmeten:
waar moet je rekening mee houden?

Een glazen schuifwand inmeten:
waar moet je rekening mee houden?

Meten is weten!

Overweeg je om jouw terrasoverkapping uit te breiden met een glazen schuifwand? Het begint allemaal met het nauwkeurig opmeten van de beschikbare ruimte. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

  1. Nauwkeurigheid bij het opmeten: de breedte

Bij het opmeten van een glazen schuifwand dien je te starten met het meten van de breedte van de opening die je wilt afdekken. Als je een terrasoverkapping in een standaard formaat hebt en je wilt deze uitbreiden met een glazen schuifwand, dan kun je de standaard afmetingen van de generieke glazen schuifwanden gebruiken. Op deze manier is er zo min mogelijk overlap tussen de glaspanelen. Als je niet de volledige lengte van een rail wilt gebruiken, kunnen de railsystemen gemakkelijk worden ingekort. Hierbij geldt dat de ingekorte lengte, gedeeld door het aantal panelen min één, de overlap per paneel is. Enkele voorbeelden worden hieronder gegeven:

Vraag: Ik wil een ruimte van 3710 mm afsluiten met een glazen schuifwand, welk railsysteem kies ik? Antwoord: In dit geval kies je voor een 4-railsysteem van 3920 mm. Bij het inkorten van een 4-railsysteem met 210 mm, is de overlap per paneel 210:3 = 70 mm.

Vraag: Ik wil een opening van 5660 mm afsluiten met een glazen schuifwand, welk railsysteem kies ik? Antwoord: Om een ruimte van 5660 mm af te sluiten, kies je voor een 6-railsysteem van 5880 mm. Hiermee kort je het railsysteem in met 220 mm. Dit betekent dat de overlap per paneel 220:5 = 44 mm is.

Vraag: De ruimte die ik wil afsluiten is groter dan het breedste railsysteem van 5880 mm. Wat zijn de mogelijkheden? Antwoord: Er zijn twee manieren om de ruimte af te sluiten:

  1. Verklein de opening naar maximaal 5880 mm door een deel van de opening te bedekken met een vaste wand;
  2. Verdeel de opening in twee delen met een extra steunpilaar, zodat je twee afzonderlijke systemen kunt plaatsen.
  1. Het opmeten van de hoogte:

Bij het meten van de hoogte dien je altijd vanaf de onderkant van de goot tot de bovenkant van de funderingsbuis te meten. De totale hoogte van het schuifwandsysteem wordt berekend inclusief de onderrail, bovengeleider en het glasprofiel. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is de afstand tussen de goot en de funderingsbuis. Ter verduidelijking volgt hier een voorbeeld:

Vraag: De hoogte gemeten tussen de bovenkant van de funderingsbuis en de onderkant van de goot is 2095 mm. Welke hoogtemaat van de glazen schuifwand kies ik? Antwoord: In dit geval kies je voor een totale hoogtemaat van 2100 mm. Er is namelijk bij elke hoogtemaat een speling mogelijk van 20 mm naar boven en 20 mm naar beneden.

  1. De correcte dieptemaat:

Wil je een glazen schuifwand plaatsen in de diepte van je terrasoverkapping? Als je een generieke overkapping hebt, houd dan rekening met de volgende situatie:

Vraag: Ik wil mijn overkapping met een diepte van 3 meter afsluiten. Welk railsysteem kies ik? Antwoord: Bij een overkapping met een diepte van zowel 3 als 4 meter, sluit het railsysteem niet exact aan op de dieptemaat. In dit geval kun je kiezen voor een 3-railsysteem van 2940 mm, waarbij je de ruimte opvult met een extra steunpilaar tegen de muur. Bij een diepte van 4 meter kies je in dit geval een 4-railsysteem met een extra steunpilaar. Hierdoor creëer je een extra opvulling van 110 mm. Je kunt er ook voor kiezen om bij een diepte van 3 meter een 4-railsysteem te plaatsen. Bij een diepte van 4 meter kies je in dit geval voor een 5-railsysteem. Houd er hierbij rekening mee dat er meer overlap tussen de glaspanelen ontstaat.